Вчені перетворять токсичний трав’яний горох на безпечну, та перспективну посухостійку культуру
Неймовірні новини світу: старовинний і стійкий до клімату трав’яний горох (Lathyrus sativus L.) може стати основною продовольчою культурою майбутнього після революційного прориву дослідників із Великобританії, пише SEEDS.
Завдяки редагуванню генів та сучасним методам селекції Центр Джона Іннеса розраховує перетворити потенційно отруйний грас-горох у багату білком, посухостійку безпечну версію.
Задум вчених полягає в тому, щоб виключити з процесу дозрівання гороху біохімічні етапи, які призводять до виробництва нейротоксину β-L-ODAP (ODAP).
«Ми з’ясували, які ферменти зумовлюють появу ODAP, але ми не знаємо точних метаболічних ефектів руйнування різних ферментів різними способами», — розповідає автор дослідження доктор Пітер Еммріх з Норвічського інституту сталого розвитку виданню Foodingredientsfirst.
Польові дослідження уже тривають на фермах у Марокко та Лівані. Пілотні проекти перевірять продуктивність ліній гороху з низьким вмістом ODAP, схрещених з іншими сортами.
Незабаром нетоксичну версію гороху можна буде вирощувати в багатьох регіонах по всьому світу.
Читайте також: Американські фермери розробили біопаливо з молока
Планується, що в подальшому горох можна використовувати в широкому діапазоні харчових продуктів і напоїв. Вчені очікують, що удосконалений горох зможе частково замістити потребу у високобілковій сої, яку Великобританія переважно імпортує, адже не може вирощувати в існуючих кліматичних умовах.
Натомість новийгорох буде краще переносити місцевий клімат, а також засухи, повені чи навіть затоплення солоною водою, ніж інші зернобобові культури.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!