Без ринку переробки лохини українські ягідники втрачають чимало грошей
Щороку в Україні збільшується кількість плантацій лохини. Однак ринок переробки цієї ягоди досі погано розвинений, пише SEEDS.
Лохина – це та ягідна культура, яку переважно споживають у свіжому вигляді, тому ринок в Україні розвинений саме ринок свіжої лохини. Але після сортування у виробників завжди залишається відсоток так званих некондиційних ягід, які можна було б переробляти.
Таку думку висловила співвласниця фермерського господарства «Грасс Авеню» (ТМ StarBerries) Олена Воробйова.
«В Україні немає розвиненого ринку переробки лохини. А з цієї ягоди можна робити багато чого: і джеми, і добавки до йогуртів, і соки, і соуси, і вино, і лікери! Але чомусь пререробники не хочуть цим займатися, адже у нас більше розкручена чорниця, тому вони перероблять саме її», – сказала Олена Воробйова.
Читайте також: Обладнання для зберігання ягід – вимога часу і світу
За її словами, в усіх виробників є лохина, яка йде на свіжий ринок, але після сортування все ж таки залишається та частина ягід, яку можна було б переробляти.
«Така лохина є і в нас Зараз ми шукаємо покупця і на неї, але в нас немає часу шукати його і думати, приїде він сьогодні чи ні. Хочеться мати постійного партнера і постійний контракт. На таку ягоду ми маємо тару, в яку могли б фасувати цю лохину та відправили на підприємство, яке в подальшому заморозить її та буде переробляти», – розповіла Олена Воробйова в ексклюзивному коментарю проєкту «Ягідник».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!