З якими проблемами найчастіше мають справу фермери під час війни?
Нестача дизельного пального, неможливість закупити добрива та ЗЗР, або неможливість забрати їх з інших регіонів, зменшення кількості працівників – з цими та іншими проблемами мають справу українські аграрії під час війни. У деяких регіонах поля взагалі під обстрілами і жодні роботи проводити там неможливо. Уряд запропонував програму підтримки фермерам, шляхом надання дизельного пального, добрив та посівного матеріалу, але далеко не всі аграрії можуть нею скористатись, зокрема і через проблеми з логістикою, пише SEEDS.
Власники тваринницьких підприємств побоюються, що невдовзі їм буде чим поповнити запаси кормів. А з частиною виробників сільськогосподарської продукції не розраховуються супермаркети. Зокрема, у соціальних мережах багато нарікань на мережу “Сільпо”.
Міський голова Тростянця (Сумська область) Юрій Бова минулого року використав частину комунальних земель для сільського господарства – вирощування гарбузів. У результаті, місцева громада отримала 1,8 млн гривень чистого прибутку. Цього року продовжити проєкт, скоріше за все, не вдасться, адже місто окуповане російськими військами.
Читайте також: Мінагрополітики допоможе з посівною: куди звертатись аграріям?
Тарас Ложенко, власник підприємства “Добра Ферма” в Богуславі (Київська обл.), говорить, що раціони худоби, а отже і обсяги виробництва молока скорочуються, але робота не зупиняється.
“Наші Корови і кози не в курсі про війну. Продовжують давати молоко. Але раціони скорочені. Молока меньше. Собівартість відповідно збільшується. Але продавати все одно необхідно по цінам військового часу. Відбуваються зриви у ланцюгу ферма-молокозавод-магазин.
У мереж збої по доставці, замовлення не регулярну, заводи по переробці молока не можуть переробити усе молоко. Страждає фермер у котрого не купують молоко.
Наша маленька Сироварня працює у дві зміни щоб забезпечити молочними продуктами Богуслав і навколишні села базовими продуктами. Молоко, Творог, сметана, масло. Київ просить продукти але везти немає чим. Вирішуємо. Знайдемо транспорт і дизель.
Разом з нашими друзями з Литви розробляємо рецепти переробки молока в спрощених умовах. Безпечно і надійно. Щоб можна було на базі ресторанів і кафе переробляти 500 л на добу в кисломолочні сири (типу болгарської фети). Без сепарації, без пресування, без складних температурних режимів і тд.”, – написав Тарас Ложенко у Facebook.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!