Колій як ремесло. Історія фермера з Рівненської області

0 511

Фермер Ярослав Бобрик із с. Ступна Здолбунівського району досить вправно ріже худобу. Він дуже швидко розбирає тушу, буквально за кілька годин, тоді як інший господар робив би це цілий день. Детальніше читайте на SEEDS.  

А нічого дивного, що у мене швидко все виходить, – каже Ярослав Васильович – «Стаж» забивання свиней у мене великий. Вперше взявся за шпичку, коли вчився в 9 класі. Батько мій також колов свиней і вирішив мене навчити. Що ж, заколов я тоді свого першого кабана, дістав похвалу від батька. І з тих пір уже справа пішла. Колов і вдома, і люди кликали. Свого часу 11 років працював у місцевому фермерському господарстві. Там доводилося кожен день різати і свиней, і овець, і велику рогату худобу. Тож рука набита. Обсмалюю кабана соломою, щоб сало гарно кусалося і шкірка була м’якою. Ретельно вимиваю тушу, а далі розбираю. Насамперед вирізаю грудинку. З неї хазяйка насмажить «колійської свіжини». Отак, всюди шкваркою пригостять, – жартує. – Зі зробленого отвору вибираю кров із середини. Далі витягую нутрощі. Виймаю кишки і відкладаю їх на потім, аби розібрати, вимити і почистити, «відшліфувати». Хазяї знають, та й я нагадую, що звечора, перед тим як колоти кабана, тварину не треба годувати. Я ж спочатку займаюсь основним – зрізаю окремими шматками сало, розрубую кістяк із м’ясом. Далі – як хоче господар. Може, він хоче відділити м’ясо більшими шматками, чи навпаки – меншими. Може, у нього хтось замовив купити стегно чи лопатку. Про все раджусь з господарем”.

Ярослав Бобрик сам тримає 5 свиней. Має й свиноматок. Погоджується, що свиня для селянина й справді чи не основне джерело прибутку. Поросята нині дорогі. Також, можна продавати свинину. Й розібрану уже, й заготівельникам «живою» вагою. Нині ціна на свинину від 75 гривень за кілограм тушки. Щож, купити дорого, а продати… Як згадаєш, скільки кормів затратив, то прибуток ніби й не такий великий. Та й праці шкода.

Свиня до 120 кілограмів виростає за півроку. Літом свиням дають бур’ян, траву косять. Свиня, з’ївши півтора кілограма якісного комбікорму, кілограм ваги кладе на себе. Доки виросте до 110 кіло, з’їдає до 300 кілограмів харчу. Якщо свиню годувати по старинці картоплею й буряком, то доки вона виросте до 110 кілограмів, з’їсть тонну кормів. Зелень – то так, «для вітамінів». А щоб скоро вигодувати, годую зерном. Добре, що маю своє, адже сію зернові на трьох гектарах. А якщо комбікорми купувати, то така відгодівля дорога. Простіше сала й м’яса тоді купити”, – розповідає господар.

Часто розповідають про якісь свої професійні традиції, перед тим, як колоти худобу. Є така і у Ярослава Бобрика:

Перед тим, як колоти кабанця, ми з господарем по сто грамів перехилимо, для хоробрості, то так треба – і до праці”.

SEEDS  за матеріалами ВільнеСлово

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!