Невеликий сімейний бізнес. Як вирощувати в’єтнамських свиней
Андрій Якимчук із с. Півче три роки тому вперше купив в’єтнамських поросят. Залишився задоволеним, адже м’ясо у них смачне та дієтичне. А як побачив, що їх не треба довго годувати, та ще й вони розмножуються дуже швидко, приводять багато поросят, які нині дуже дорогі, то вирішив розведення цих поросяток перетворити на невеличкий сімейний бізнес. Подробиці читайте на SEEDS.
Нині до справи долучилися й батьки. У господарстві тепер аж десятеро свиней в’єтнамської породи.
“Мені подобається, що навесні, влітку і восени в’єтнамських свиней можна випасати. Тварини, що утримуються з вигулом, мають міцніший імунітет, веселу вдачу і кращі прирости порівняно з побратимами з «неволі». Щодо сніданку, обіду та вечері, то в’єтнамські свинки не особливі гурмани, як і більшість свиней, вони всеїдні. Годувати дорослу тварину потрібно двічі на день. За один прийом в’єтнамська свинка з’їдає близько півкілограма комбікорму або мішанки. Хорошими кормами є зелена трава, коренеплоди (буряк, морква) і картопля, які змішують з концентрованими кормами і кормами тваринного походження. Їдять практично все. Я годую чистими кормами, заготовляю для них на зиму сіно”, – розповідає Андрій Якимчук.
Живуть в’єтнамські вислобрюхі свині до 30 років, і з кожним роком виводять усе більшу кількість поросят: перший раз – 5–10, надалі – по 10–20.
“Я починав із двох поросяток, – пригадує Андрій. – Уже через кілька місяців мав у хліві 15 «п’ятаків». Статева зрілість настає у цих тваринок дуже рано, у три-чотири місяці, після цього свинок можна в’язати. Супоросність триває близько 114 днів. В’єтнамські свинки дають потомство двічі на рік протягом 20 років. Поросята народжуються зрячими, вагою в середньому 500 г. Чим більша мама, тим більші будуть і поросята; а от розміри тата не мають вирішального значення. Від кнура поросятам передається напористість, витривалість, життєва енергія. У десятиденному віці поросята вже повністю живляться, як дорослі свині. Від свиноматки їх віднімають у віці 1–1,5 місяців. Не слід лізти до їхнього особистого життя, – радить господар. – Не варто відбирати рано поросяток, чіпати їх руками… Свині самі знають, якого малятка вигодувати, а якого й з’їсти, а буває і таке. До того ж з народження старші особини передають меншим свій досвід: вчать чистоті й охайності”.
Вага дорослої в’єтнамської свині становить, як правило, не більше 100 кг, хоча у деяких особин вона може доходити і до 150 кг. Забивати поросят можна вже по досягненні 6–7 місяців, їх вага буде 50–70 кілограмів. В’єтнамські свині – порода м’ясна, беконна. Прошарок сала становить усього 2–4 см, а все інше – дієтичне м’ясо. При цьому до 24–30 кілограмів поросята в’єтнамської породи ростуть «у м’ясо». Потім вони продовжують набирати живу вагу в основному за рахунок зростання сала. Якщо в раціоні велика кількість зернових, то у свинячій тушці частка сала буде ще більшою, так само, як і при безвигульному утриманні тварин.
М’ясо в’єтнамських свиней вважається делікатесним. Воно смачне (найкраще – у свиней вагою до 45 кг), ніжне й соковите, за виглядом не відрізняється від м’яса європейських свиней, але набагато смачніше. Сало більш м’яке, ніж у звичайної свині, з невеликими прожилками м’яса.
За словами Андрія Якимчука, в’єтнамських свиней він тримає здебільшого для своєї великої родини, друзів і знайомих. Разом із тим, вважає, що хто вирішив зайнятися «в’єтнамським» бізнесом, отримає доволі прибуткову справу. Одне таке порося сьогодні коштує від 800 гривень.
SEEDS за матеріалами ВільнеСлово
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!