Експерт назвав основні проблеми експорту плодоовочевої продукції

0 324

Основна проблема експорту плодоовочевої продукції для виробника – вплив погодних умов на якість урожаю. Про фактори, що впливають на експорт плодоовочевої продукції, розповів Андрій Кузьмін, комерційний директор компанії KTL Ukraine, експерт з перевезень із температурним режимом, в інтерв’ю  EastFruit.

«Особливо важливим критерієм для всієї плодоовочевої продукції є її якість на момент початку транспортування. Наприклад, турецькі мандарини, зібрані в період дощів і, як наслідок, що містять у собі велику кількість вологи, можуть запліснівніти при перевезенні. Таким чином, упаковка та сухість продукту є основними факторами безпечного транспортування плодоовочевої продукції», — пояснює Андрій Кузьмін.

Не менш важливим є підтримання певного температурного режиму та вологості у рефрижераторах.

«При контейнерних перевезеннях важливо встановлювати генератори, які працюють під час переміщення контейнерів на землі, адже до електроживлення від мережі вони підключені лише в порту та на судах. Генератор важить близько 950 кг, і деякі перевізники економлять і не встановлюють його, вважаючи, що генератор з’їдає тонну ваги, яку можна завантажити продукцією. Але такі експерименти часто обходяться надто дорого — збільшуються ризики псування продукції під час транспортування», — повідомляє експерт.

«Засуха, град, рясні дощі ушкоджують плоди, що надалі призводить до труднощів зберегти свіжість та привабливий вид фруктів, ягід та овочів у зв’язку з коротким терміном зберігання. Для цього потрібні склади глибокого заморожування», — каже Андрій Кузьмін.

Оскільки інвестиції в необхідне для роботи холодильне обладнання досить великі, то 55% холодильних складів глибокого заморожування категорії «А» зосереджені навколо Києва як найбільш платоспроможного міста України. Тому експортерам доводиться будувати холодильні склади малого обсягу, які розташовані в безпосередній близькості від їх виробничих потужностей, або працювати з великими розподільчими центрами.

«Крім того, існують і ринкові фактори, що впливають на експорт, – зазначає комерційний директор компанії KTL Ukraine. — Приміром, цього сезону ціна лохини на внутрішньому ринку України була досить високою за стабільного попиту з боку споживачів. Реалізація ягоди відбувалася швидко, що, своєю чергою, сприяло зниженню фінансового навантаження для виробників у часі. Завдяки цьому вони змогли оперативно погашати раніше взяті кредити. Тому виробникам ягоди вигідніше було реалізовувати її в Україні – експорт ягоди практично не здійснювався».

Що ж до експорту яблук, то, на думку Андрія, «на ринку існує велика конкуренція з боку молдавських, російських та польських виробників. Крім впливу погодних умов на якість продукції під час експорту, також створює конкуренцію формування ціни на зовнішніх ринках у той чи інший період сезону».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли закінчиться логістична криза?

Андрій Кузьмін зазначає, що загальна проблема експорту лохини та яблука — період їхньої реалізації відбувається в момент, коли у компаній-перевізників закінчується термін дозволів на перевезення продукції через територію тієї чи іншої держави.

«Проблема морських перевезень — велике скупчення контейнерів на судах у портах. Перевалки вантажів йдуть досить довго, що є великим ризиком при експорті плодоовочевої продукції, що швидко псується. Авіаційна логістика є досить дорогою і збільшує собівартість експорту в кілька разів. Таким чином, зменшується і прибуток експортера», – резюмує Андрій Кузьмін.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!