В Україні картопля фрі – це поки що вільна ніша, але інтерес до неї зростає

0 1 684

Картопля фрі – всесвітньовідомий продукт. Загалом, 80% всієї картоплі, що вирощується в світі, йде на переробку. З усіх продуктів переробки картоплі – переважна більшість переробляється на картоплю фрі. В Україні картопля фрі – це поки що вільна ніша, але інтерес до даного продукту стабільно зростає. Про це розповів директор представництва компанії HZPC в Україні Ігор Чечітко під час ексклюзивної дегустації нових сортів картоплі від HZPC.

Дегустація відбулась у CALIBER 10. Це перший в Україні стріт фуд заклад, який пропонує традиційну бельгійську страву – картоплю фрі, з різноманітними соусами. Для приготування використовують тільки свіжу картоплю – жодної заморозки, пише SEEDS з посиланням на EastFruit.

Картоплю ретельно миють і ріжуть за допомогою спеціального пресу. «Механізм хоч і простий на перший погляд, але в Україні такого не купиш, тому довелося замовляти за кордоном» – говорить Юрій Процак, власник закладу.

«В Європі величезна кількість точок швидкого харчування, де смажиться свіжа картопля. Це не та картопля, яку вже почистили, порізали, побланшували, частково просмажили, заморозили та доставили до супермаркетів. Ми хочемо спробувати на смак кілька нових сортів від нашої компанії, це «Сагіта», «Тайгер», «Альверстон Рассет» та відомий багатьом «Челенджер». Це спеціальні сорти для картоплі фрі, які було вирощено в Україні. Майже 80% картоплі, яка вирощується в світі, переробляться. І більшість з неї –картопля фрі. Це величезний, глобальний ринок. Але в Україні його майже немає», – розповів Ігор Чечітко.

Український ринок вже давно чекає на піонерів у цій сфері, інвесторів, які побудують сучасне потужне підприємство.

«Це надзвичайно прибуткова справа, але вимагає великих початкових інвестицій – від 60 до 100 мільйонів євро, залежно від потужності переробки. Однак, це, якщо говорити про великий сучасний завод, адже можна побувати і менш потужне підприємство. HZPC – є світовим лідером в селекції картоплі для переробку на фрі. Майже 90% картоплі, яку ви споживаєте в тому ж Макдональдсі – це наші сорти. Насамперед це сорт «Інноватор».

Наразі, свіжозаморожену картоплю фрі до української мережі Макдональдс завозять з Польщі.

«Найбільшу перспективу я бачу в сортах «Сагіта» і «Челенджер». Крім переробки на фрі, ці сорти придатні для упаковки, а також для вакуумування. Ці сорти прекрасно миються, чудово виглядають у якості столової картоплі та мають підвищений вміст сухих речовин. Така універсальність дозволяє зробити певні висновки і прогнозувати попит саме на ці сорти. Сорт «Сагіта» має гарну посухостійкість. Через підвищений вміст крохмалю, цей сорт може бути сировиною для переробки і на крохмаль. Маємо одразу потрійне призначення: фрі, вакуумна упаковка, крохмаль. Крім того, цей сорт можна використовувати, як просту столову картоплю», – розповідає Ігор Чечітко.

Вирощування картоплі для приготування фрі потребує особливої уваги.

«Переважно картопля фрі – це сорти, які мають видовжену форму бульб. Для переробки така форма просто ідеальна. Адже, це дає можливість отримати соломку максимальної довжини. Але виростити картоплю такої форми досить непросто. На формування бульби під час її росту впливають багато різних факторів, внаслідок чого картопля може втратити свою форму. Зазвичай, ці проблеми можна вирішити за допомогою якісної обробки ґрунту і рівномірного поливу. Сьогодні у HZPC є 7 продуктивних сортів для переробки на фрі. Всі вони успішно вирощуються у тих чи інших країнах світу», – розповідає Ігор Чечітко.

За 120 років історії – HZPC створила величезну кількість сортів картоплі. Окремі з них мають вже 50-60 років, але знаходяться у виробництві і до нині в різних країнах світу. Але, серед сортів HZPC є унікальна дієтична картопля, попит на яку стрімко зростає не лише у Європі але і за її межами. Мова йде про сорти які мають низький глікемічний індекс.

«Багато людей не їдять картоплю через те, що вони бояться погладшати, або в силу схильності, скажімо, до діабету тощо. Дана категорія споживачів потребує дієтичної картоплі але до останнього часу всі існуючі дієтичні сорти відзначалися досить неприємним смаком. Тому, звісно, така картопля і не користувалася попитом. Дійсно, смак картоплі залежить від того комплексну сухих речовин, які значною мірою зумовлюють підвищену калорійність картоплі. Однак, нашим селекціонерам, вдалося створити ряд сортів, які мають на 30% нижчу калорійність порівняно з іншими, але при цьому, мають дуже класний і вишуканий смак. Насамперед, це сорт «Коломба». Протягом численних дегустацій за останні 5 років, даний сорт отримував найвищі бали при оцінці смаку», – зазначає Ігор Чечітко.

На переконання редакції, вирощування подібних сортів, дозволить збільшити інтерес до картоплі, в тому числі і як до продукту дієтичного харчування.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!