Цибуля на перо. Як вибрати сорт для споживання і реалізації
При виборі сорту цибулі важливо звернути увагу на такі характеристики, як районування і терміни дозрівання, а якщо вирощуєте в комерційних цілях, то непогано звернути увагу на товарний вигляд, можливість тривалого зберігання. Докладніше про сорти цибулі на перо читайте на SEEDS.
Цибуля-батун
- Багаторічна, невибаглива рослина, легко переносить тривалі заморозки. Вирощують виключно в цілях отримання зеленого пера. Листя великі, в діаметрі – 1,5 см, в довжину можуть досягати 35 див.
- Цибуля-батун не використовується для зимового зберігання, так як утворює псевдоцибулини.
- Одна розетка сорту може формувати до 7 листків. Найбільша продуктивність спостерігається в перші 3 роки після посадки, на 1 місці можна вирощувати протягом 10 років.
- Поширені сорти: Квітневий, Валдай, Токіо, Ніжність.
Однак, щоб бути завжди з урожаєм, потрібно 1 раз в 5 років оновлювати посадки.
Особливості сорту:
- Швидкий термін дозрівання.
- Відрізняється середньою гіллястістю.
- Листя зелені, ніжні, злегка гострі.
- Стійкість до морозів.
- Містить багато вітамінів.
- Високоврожайний: з 1 м2 – 4, 5 кг.
Шніт-цибуля
- Колір листя варіюється від сизого до темно-зеленого кольору.
- Перо шило подібне, тонке, всередині порожнисте.
- Листя приємне на смак.
- Суцвіття також їстівні, тому їх додають у салати.
- Шніт-цибуля розростається дуже швидко, тому вимагає поділу куща 1 раз в 3 роки.
- Цвітіння припадає на ранню весну. Якщо не поставлено мету зібрати насіння, значить, кошики можна обірвати, щоб не допустити виснаження самого лука.
- Поширені сорти шніт-цибулі: Московський скоростиглий, Празький, Сибірський, Медонос.
Якщо у вересні викопати пару кущиків шніт-цибулі і відправити їх в холодильник – взимку можна дістати, посадити в контейнер, і отримати на підвіконні зелену грядку. З приходом весни підросли кущики можна пересадити у відкритий ґрунт.
Цибуля-слизун
- Листя цибулі багаті залозистими і слизовими речовинами.
- Перші збагачують організм солями заліза, підвищують гемоглобін, другі – допомагають вилікувати гастрит і виразку шлунка.
- Рекомендований усім: від дитячого до похилого віку.
- Листя м’ясисті, товсті, гладенькі.
- На відміну від інших сортів цибулі на перо, вона плоска, із закругленими кінцями.
- Слизун має вкорочені цибулини з білими і соковитими лусками.
Особливості сорту:
- Призначена для вигонки на перо
- Цибуля екстра-класу
- Збір зелені вже через 1,5 місяці після посіву насіння
- Добре адаптується до різних умов вирощування
- Стійка до спеки
- Має потужну кореневу систему
- Форма цибулин – циліндрична, врожайність з 1 м2 становить до 6 кг
Ферапонт
- Відноситься до середньостиглих сортів.
- Цибулина подібна широкому еліпсу, містить щільну м’якоть.
- Вага 1 цибулини – 21 гр.
- При дозріванні луски забарвлюються в темно-коричневий колір з рожевим відтінком
- М’якуш соковитий, білий з фіолетовим відливом. В одному гнізді дозріває до 10 цибулин
- На смак – напівгострі. З 1 м2 збирають 1,4 кг.
Цибуля-порей
- Однорічна рослина заввишки до 50 см .
- Колір лінійно-ланцетних листків варіюється від сизого до зеленого тону, рожеві або білі квітки зібрані в парасольку.
- Виходець із Середземномор’я.
- З ранніх сортів цибулі-порею можна назвати такі, як Гулівер, Веста, Голіаф, Коламбус.
- До середньостиглих відносяться: Бастіон, Джолант, Алігатор, Каратанский, Казимир.
- З середньопізніх добре себе зарекомендували сорти: Меркурій, Сизокрыл, Осінній і Зимовий гіганти.
Характерні особливості сорту:
- Цінується високим вмістом аскорбінової кислоти.
- Довго зберігається, без втрати смакових якостей.
- При вирощуванні безрозсадним способом насіння висівають у вересні.
- Вибілені стебла, в діаметрі досягають 6 см, довжина – до 50 см.
- Хороша схожість насіння.
Лікувальні властивості цибулі були відомі ще задовго до появи антибіотиків. Народні цілителі застосовували доступний засіб для боротьби з різними інфекціями та вірусами. Цибулю використовують для підвищення апетиту, для поліпшення мікрофлори кишківника, для придушення вірусних захворювань.
Не має значення, який сорт вирощувати в лікувальних цілях, всі гарні.
Багато городників, щоб мати зелень з вітамінами, висаджують цибулю на перо, але зелень багаторічних сортів цибулі м’якше на смак і містить більше вітамінів. Тим більше, що перо з’являється ранньою весною, коли організм відчуває потребу в поживних речовинах.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!