40 тис. гривень за тонну: як вирощувати амарант і чому це вигідно?

0 890

Сьогодні в українських супермаркетах з’являються чипси, сухі сніданки та інші продукти з амаранту. Це лише початок тріумфальної ходи цієї культури і її переробки. Амарант стає доступнішим для споживачів та виглядає привабливим для виробників. Чому вирощувати амарант — це вигідно та в чому користь культури, розповіли Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції, та Світлана Миколенко, доцент Дніпровського державного аграрно-економічного університету під час конференції «From Local to Global: СУПЕРФУДИ. ТЕХНОЛОГІЇ. РИНКИ», організованої агромедіа-агенцією SAPIENZA за підтримки Київського контрактового ярмарку, повідомляє SEEDS.

‎Аграрного виробника, наприклад фермера, до вирощування амаранту може привабити кілька факторів. Перший фактор — це ціна, тобто, скільки можна заробити, вирощуючи цю культуру.

«За останні роки середня врожайність амаранту на полях України була від 1 до 2 тонн з гектара. Чому показники так варіюються? Справа тому, що у ніші багато новачків. У тих, хто лише починає займатися амарантом, врожайність менша. Ціна органічного амаранту наразі вартує 40 тис. гривень за тонну. Рентабельність культури достатньо висока»‎, — зазначає Олександр Дуда.

Також можна заробити на переробці амаранту — насіння або вегетативної маси.

«Якщо підприємство обробляє тисячі гектарів землі, має потужну фінансову базу, організаційну структуру, воно може виростити амарант, здати на підприємство, яке доведе його до кондиції (очистить, висушить), здасть на інше підприємство, яке виготовить продукцію (олію, крупу, борошно), і таким чином можна вийти на власні шляхи реалізації»‎, — говорить голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

Амарант має великі перспективи на ринку харчових продуктів з кількох причин.

«‎По-перше, це безглютенова культура, а попит на безглютенову продукцію зростає. Також продукти з амаранту досить корисні, оскільки культура природним шляхом покращує імунітет людини. Амарант має надзвичайно багатий смак. До речі, білок амаранту вважається одним із найцінніших серед усіх рослин. В Азійських країнах — це, в основному, овочева культура. Там вирощують амарант до розміру 30-40 сантиметрів і ці рослини готують (смажать, варять та ін.). В україні традиційно основними продуктами з амаранту є продукти переробки насіння», — розповідає Олександр Дуда.

«Сьогодні, завдяки різноманітним технологіям доробки, зерно амаранту переходить із розряду кормових культур, як це було протягом багатьох років, у розряд харчових продовольчих культур. Це перспективний вид харчової сировини. Зокрема, і тому, що не містить глютену. Також у складі зерна амаранту міститься велика, порівняно з іншими рослинами, кількість жирів — близько 4,8%. Такий жир містить велику кількість поліненасичених жирних кислот. Один із найбільш рентабельних способів переробки — виробництво амарантової олії‎»‎, — зазначає Світлана Миколенко.

Вирощування амаранту не вимагає від фермерів надзвичайних зусиль.

«‎Амарант є дуже посухостійкою культурою. Може ефективно вирощуватися у всіх областях України. Це культура пізнього терміну посіву. Амарант бажано сіяти наприкінці травня — на початку червня. Можна робити це як широкорядним, так і вузькорядним способом. Збирати культуру потрібно досить пізно — у жовтні, іноді навіть у листопаді, оскільки відправною точкою для збору є початок приморозків.

Українські господарства переважно сіють невеликі площі цієї культури. Це 20, 50 або 100 гектарів — для того, щоб відпрацювати технологію. 90% підприємств в Україні вирощують амарант за органічною технологією, при цьому близько 30% мають органічні сертифікати»‎, — зазначає Олександр Дуда.

В Україні є три центри, де ведеться селекційна робота щодо амаранту. Найбільш популярними є сорти селекції Харківського національного аграрного університету.

Щодо ефекту вживання амаранту на організм, Олександр Дуда розповідає: «‎Спілкуюся з великою кількістю фермерів і радію їх успіхам. Ще більше радію, коли фермер зізнається, що зібрав урожай амаранту, висушив і вживав, через півроку у нього стабілізувався рівень цукру в крові»‎.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!