У 25 разів може зрости виробництво солодкої кукурудзи в Україні: чому варто почати вирощувати культуру вже сьогодні?
Значна частина українських фермерів та великих аграрних підприємств займається вирощуванням кукурудзи. Утім, це переважно сировинний бізнес, який робить виробників помітно залежними від експортних цін. Значно більше можливостей для створення додаткової вартості та отримання вищих прибутків з таких самих площ створює вирощування солодкої кукурудзи.
Михайло Нагорняк, власник компанії “Мнагор” (Вінницька область), займається селекцією культури близько 20 років, повідомляє SEEDS. Бізнесмен називає цей продукт справжнім суперфудом, адже він містить багато корисних елементів. 27 жовтня, під час Міжнародної конференції «From Local to Global: суперфуди, технології, ринки», організатором якої була агромедіа-агенція SAPIENZA, Михайло Нагорняк розповів, які можливості та перспективи вирощування солодкої кукурудзи в Україні, а також про те, які її сорти є найбільш популярними та корисними.
«У солодкій кукурудзі є навіть мікрочастинки золота. Це суперукраїнськийфуд. За змістом сухої речовини, вуглеводів, олії і калорійності цукрова кукурудза перевершує всі овочеві культури, поступаючись лише деяким з них по каротину, вітаміну B2 і аскорбіновій кислоті», — розповідає власник компанії “Мнагор”.
На світовому ринку інтенсивно розвивається торгівля солодкою кукурудзою. Зокрема йдеться й про заморожений продукт.
Середня норма споживання солодкої кукурудзи для дорослої людини становить 34 кілограми на рік. Українці за рік з’їдають в середньому лише 3,5 кілограма цього корисного продукту. Для порівняння, в США середній обсяг споживання становить 17 кілограмів на рік.
«Наразі в Україні вирощують лише 12 тис. гектарів солодкої кукурудзи. Через нестачу пропозиції на внутрішньому ринку, Україна імпортує продукт з-за кордону (Угорщина, Польща, Молдова). Потенціал ніші виглядає досить привабливим, адже попит на культуру є – є куди зростати. Ящо обсги споживання солодкої кукурудзи в нашій країні зростуть до таких же, як у США, то площі посівів зросли б до 146 тис. гектарів. А якщо брати норму, рекомендовану медиками (34 кілограми на рік), то під солодкою кукурудзою в Україні було б зайнято 300 тис. гектарів. Тому напрямок є досить перспективним», — зазначає Михайло Нагорняк.
Історія компанії «Мнагор» налічу більш ніж 20 років. Наразі підприємство є відомим постачальником як насіння так і початків солодкої кукурудзи.
«Наприкінці 90-х — початку 200-х років я об’їздив українські наукові інститути, щоб зібрати банк насіння для селекціонування нових сортів солодкої кукурудзи. Пізніше ми побудували власний завод з доробки насіння солодкої кукурудзи. У період з 2011 по 2020 роки я ухвалив рішення позбутися старих неефективних сортів та вивести нові, зокрема першу суперсолодку українську молочно-білу та біколор кукурудзу, Білий Кролик та Мармурова F1», — розповідає підприємець.
Якщо говорити про подальші перспективи розвитку ніші, то до 2030 року триватиме активна популяризація біколор та білої кукурудзи, а також розвиток професійних нішевих ринків: вакуумування, заморозка, консервація, свіжий ринок.
«За кольором солодка кукурудза буває жовта, біла, біла з жовтим (бі-колор) та фіолетова (синя). Остання — наукова розробка 2017 року. Дослідницька група з Університету штату Іллінойс та Університету Чжецзян в Китаї, представили дані в 2017 році, які показують, що складні фітохімічні речовини в різних нових штамах фіолетової та червоної кукурудзи зменшують запалення і поліпшують чутливість до інсуліну. Також продукт сприяє зменшенню жиру в черевній порожнині, покращення показників крові, зниженню кров’яного тиску. Фіолетова цукрова кукурудза унікальна лікарська овочева рослина для дієтичного харчування, рекомендована при хворобі печінки, захворюваннях серцево-судинної системи та завдяки новітнім дослідженням — діабету 2-го типу», — зазначає Михайло Нагорняк.
Насіння кукурудзи цукрової висівають, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 10-12°С. У південних районах це 10-20 квітня, в Лісостепу -20 квітня – 10 травня, на Поліссі і в західних областях України – кінець квітня – перша декада травня (залежно від зони), сіяти можна до кінця червня. Технологія вирощування як у звичайної кукурудзи, тільки тут качан має бути красивим.
Успішне виробництво цукрової кукурудзи має продовження в переробній галузі, зазначає власник компанії «Мнагор». Михайло нагорняк розрахував розмір інвестицій, які потрібно залучити для розвитку такого бізнесу:
- разові витрати на обладнання по бланшуванню, охолодженню та заморозці продукції: від 1 млн. грн (40-50 тис. дол. США);
- витрати на маркетинг та збут: 10-15% до собівартості;
- реалізація заморожених чи вакуумованих качанів вигідніша у 8-10 разів від продажу свіжою в літній період, виручка сягає до 1 млн грн/га.
Споживання солодкої кукурудзи в Україні та світі зростає щороку на 10-15%. Спостерігається стабільний ринковий попит на насіння та зерно цукрової кукурудзи. Тренди на здорове харчування сприятимуть виробництву унікального продукту в Україні та його експорту, вважає Михайло Нагорняк.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!