7 етапів підготовки картоплі та овочів до зберігання: роз’яснення фахівця
Перед закладанням на зберігання плодоовочеву продукцію варто підготувати. Це дозволить зменшити кінцеві втрати продукції та покращити якість картоплі, моркви, цибулі та інших продуктів. Як здійснюють таку підготовку та яке обладнання для цього потрібно, у коментарі для SEEDS розповів Роман Злигостєв, менеджер з розвитку компанії «Толсма Текнік» в Україні.
Етап №1
Ще до початку збору врожаю господарствам варто підготувати овочесховища для зберігання. З землею, з минулорічним урожаєм до сховищ потрапляв ґрунт, на якому живуть різні мікроорганізми, бактерії. Вони можуть осідати на стінах, на контейнерах, на підлозі, у вентиляції місць для зберігання. Щоб позбавитися від них, необхідно робити санітарну обробку сховища, перед тим як закладати продукти. Це можна зробити кількома способами. Наприклад, деякі фермери улітку виставляють контейнери, щоб вони якийсь час перебували під дією прямого сонячного проміння. Значна частина шкідливих для картоплі та овочів мікроорганізмів при цьому зникає. Це такий собі «традиційний» метод, але існують і сучасні, більш ефективні, технології. Наприклад, можна застосовувати повністю автоматизовані мийні машини для контейнерів.
Що стосується підготовки самого сховища, то потрібно подивитись, чи є на стінах бруд, пил. Бажано його змити. Найпростіше це зробити, якщо подати гарячу воду під тиском, і змити все це через канали, які мають бути у сховищах. Також можна застосовувати спеціальні дезінфікуючі розчини.
Етап №2
Після цього варто протестувати роботу вентиляторів, щоб усе працювало і було готове до зберігання.
Етап №3
Після збору врожаю, наприклад картоплі, він потрапляє до приймального бункера. Від якості техніки залежить те, в якому стані продукт потрапить до сховища. Якщо, скажімо, пошкоджені ролики на стрічці, якою рухається картопля, коли з неї прибирають рештки землі, бадилля, то продукт може травмуватись. Часто фермери не слідкують за станом приймальних бункерів, на них налипає ґрунт з минулих років. Але внаслідок такої недбалості або пошкодження роликів може зіпсуватися 1 – 2% картоплі. Для великих обсягів виробництва втрати можуть обліковуватися тисячами євро.
Етап №4
Далі овочі та картопля надходять на завантаження. На цьому етапі деякі господарства подають продукцію просто через транспортери, вона падає у контейнери з висоти близько 1,5 метра. А, скажімо, картопля після збору проходить певний стресовий етап через зміну середовища, а пошкодження під час завантаження у сховище мають додатковий ефект травмування. Щоб уникнути цього, варто використовувати сучасні засоби, як-от каскадні переривачі падіння чи транспортерна стрічка зі спеціальними датчиками. Це досить важливі інструменти для збереження якості врожаю.
Етап №5
Коли ви починаєте завантаження сховища продукт (цибулю, картоплю .) варто просушити, щоб позбутися від зайвої вологи, яка заважатиме якісному зберіганню. Перший етап сушіння — це коли на повну потужність працює вентиляція у сховищі. Якщо продукт ріс у піщаних грунтах, то цей етап проходить швидше. Етап сушки може тривати як тижні, так і кілька днів. Все залежить від умов, у яких росла картопля чи цибуля, та умов під час збору врожаю.
Етап №6
Наступний етап називають «лікування». Варто спостерігати за тими пошкодженнями, які урожай отримав під час збору (механічні порізи, травмування поверхні, підгнивання та ін.).
Етап №7
Після цих основних підготовчих етапів варто почати поступове зниження температури у сховищі. Вибір температури зберігання залежить від призначення картоплі. Для насіннєвого матеріалу потрібні одні умови, для переробки (чипсова картопля) — інші і т.д. Загалом, за добу варто знижувати температуру не більше ніж півградуса. Це дозволяє ввести картоплю в стан спокою.
Умови зберігання
Картоплю для переробки варто зберігати за температури 6 -8 градусів. Столова картопля зберігається при температурі 3 – 4 градусів, а насіннєва — 3 градуси і менше. І це приблизні цифри, адже деякі аграрії прискіпливо ставляться і до зміни температури на 0,5 градуса. Щоб точно регулювати її потрібна якісна система керування сховищем. Якщо регулює температуру не людина, а комп’ютер з допомогою спеціальних датчиків внутрішнього та зовнішнього середовища, то результат буде кращим. Адже людина не зможе так точно керувати системою, як комп’ютер.
Що ж до інших культур то, якщо картоплю зберігають при температурі від 3 до 8 градусів та відносній вологості 95%, то цибулю — при температурі 0,5 градуса та вологості 65 – 67%. Стосовно моркви та капусти, то температура також має бути низькою (0,5 градуса), а вологість — 95% та більше.
Картопля та цибуля в умовах України (залежно від регіону) може зберігатися і за умови лише якісної вентиляції. А морква, буряк та капуста вимагають наявності холодильного обладнання. Холодильні установки так само використовуються і для цибулі, й для картоплі, але в деяких регіонах достатньо буде лише вентиляції.
Як зберігати миті плоди?
Під час миття продукції — це апаратний вплив. Тут без механічного пошкодження оболонки не обійдеться. Якщо захисну оболонку змити, властивості збереження продукту погіршуються, термін зберігання зменшується (від місяця, а далі — залежить від холодильного обладнання, але краще — не більше ніж 2 місяці). Важливо розуміти, що після мийки будь-який продукт має зберігатися в холодильнику.
Переваги автоматизованого обладнання
Багато хто використовує сховища, де встановлене обладнання, яке вимагає управління людини. За умови ручного управління втрати можуть сягати 15%. Якщо керувати зберіганням за допомогою комп’ютерного обладнання, то втрати знижуються до 5%. Компанія «Толсма Текнік» постачає саме такі автоматизовані системи.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!