Як «дихають» яблука та інші плоди і чому цей процес варто сповільнювати?
Чи знали ви, що яблука та інші плоди «дихають»? Щоб вони зберігались довше, потрібно процес дихання уповільнити. Як це зробити, та як проєктують сховища для різних типів продукції, в коментарі для SEEDS розповів Сергій Виставний, начальник відділу проєктування та технологій компанії «Alternative Technologies PF».
— Як відрізняється проєктування сховищ, залежно від типу продукції? Де не обійтися без холодильного обладнання?
— Принципово холодильне обладнання не відрізняється. Відрізняються лише розрахункові параметри завдяки яким роблять підбір обладнання. До критеріїв входить температура камери, вологість, також враховуються кліматичні особливості того чи іншого регіону.
В першу чергу, не обійтись без холодильного обладнання виробникам фруктів та ягід. Якщо їх зберігати довгий термін — холодильна обробка просто необхідна. Якщо йдеться про цибулю чи картоплю, то є схеми з холодом та без холоду — все залежить від того, скільки продукцію треба зберігати та якої якості вона має бути.
— Розкажіть про процес уповільнення «дихання» плодів.
— Йдеться про системи РГС (регульованого газового середовища). Такі камери закриваються Герметично, тобто туди не надходить свіже повітря. У камері підтримується певна концентрація газів — кисню, азоту та СО2. Усе залежить від типу продукції. Для яблук, наприклад, потрібно зменшити кількість кислороду, але збільшити обсяг вуглекислого газу, тоді фрукти можна зберігати довше — до 9 – 10 місяців.
Такий спосіб зберігання дозволяє підвищити стійкість фруктів до хвороб, збільшити терміни зберігання, знизити втрату маси продукції, зберегти товарний вигляд і привабливий колір плодів. Технологію доцільно використовувати, якщо обсяги зберігання на підприємстві сягають більш ніж 10 тонн.
Правильне зберігання дозволяє виробникам вигравати не лише у кількості, а й у якості продукції. Адже товарний вигляд фруктів чи овочів — це важливо.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!