Скільки ваги можуть втратити овочі та фрукти під час зберігання?
Під час тривалого зберігання овочів та фруктів неминучим є втрата їх маси. Це відбувається через випаровування вологи з плодів. Втрати ваги продукції не уникнути, але її можна зменшити, повідомляє SEEDS.
Випаровування вологи уповільнюється шляхом правильного зберігання, зазначають фахівці компанії «Alternative Technologies PF». Під кожен тип продукції варто підбирати індивідуальні рішення щодо охолодження та зберігання. Якщо обладнання підібрано правильно, а склади спроектовано професійно, то втрати маси плодів можна зменшити удвічі.
У цілому до природних втрат належить зменшення маси через випаровування вологи (від 65% до 90% усіх втрат) та втрати органічних речовин плоду, або так званий процес “дихання”, на який припадає від 10% до 35% усіх втрат.
“Розмір природних втрат нормують, вони різні для окремих видів плодів і овочів, способів і термінів зберігання, пори року, дальності перевезень. Наприклад, для яблук зимових сортів, що зберігаються на складі без штучного охолодження в холодній зоні, встановлені такі норми втрат: у вересні -1,8%, в січні – 0,5%, в березні – 0,5%; для яблук, розміщених на складі зі штучним охолодженням, ці норми відповідно складають: 1,0%; 0,25% і 0,5%… Природний спад маси продукції визначається також якістю продукції та умовами її зберігання. У сховищах з природною вентиляцією (без штучного охолодження) втрати маси продукції при зберіганні, як правило, вище, ніж в сховищах з активною вентиляцією або холодильниках”, – йдеться у повідомленні на сторінці компанії «Alternative Technologies PF» у Facebook.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!