Виростити картоплю — лише половина справи, потрібно ще й зберегти урожай у належному вигляді
Значні втрати кількості врожаю, або його якості, може спричинити зберігання овочів та фруктів у неналежних умовах. Як запобігти цьому та наскільки важливим для виробників та постачальників картоплі є саме наявність технологічно відповідних місць зберігання, холодильного обладнання у коментарі SEEDS розповів Микола Гордійчук, директор компанії «АГРІКО УКРАЇНА», яка займається вирощуванням та постачанням насіннєвої картоплі.
«Виростити картоплю — це одна справа, це половина роботи. Дуже багато втрат у фермерів відбувається після збирання та зберігання продукції. Раніше картопля зберігалась в погребах, або в непристосованих умовах, і значна частина врожаю втрачалася. Зараз ми зберігаємо картоплю за голландською технологією, з активною вентиляцією. Втрати зменшились до рівня 1 – 1,5% на місяць. За період всього зберігання — це від 7 до 8% врожаю (залежно від сорту). Якщо порівняти з тими втратами, що мають багато українських фермерів, які зберігають продукцію у непристосованих сховищах, а це може бути 20-30%, то можна стверджувати, що умови зберігання мають суттєве значення»,- зазначає Микола Гордійчук.
За словами директора компанії «Агріко Україна», так зване, технологічне зберігання впливає, в першу чергу, на кількість продукції, що вже говорить про якість.
«Якість продукції, безумовно, залежить від того, в яких умовах вона зберігається. Один з наших голландських партнерів говорить: сховище — це не лікарня, якщо покладеш туди щось неякісне, воно не стане кращим. Але, щоб зберегти добру якість, необхідне, безумовно, сховище з хорошою вентиляцією, яка дає достатньо кисню, щоб, у нашому випадку, картопля зберігалася протягом усього сезону. До речі, у своєму сховищі ми зберігаємо продукцію з вересня до кінця травня»,- зазначає Микола Гордійчук.
При цьому Микола Гордійчук зазначає, що сховище «Агріко Україна» обладнано згідно технологічних рішень, які надала компанія «Ван Дайк Текнікс».
«Ця компанія з’явилася на ринку України не так давно, але ми вже активно працюємо з ними. А з Андрієм Марущаком, який є комерційним директором «Ван Дайк Текнікс», наша компанія співпрацювала більш ніж 10 років — з моменту свого заснування. Андрій нас консультував щодо технології зберігання картоплі, від компанії АгроВент, коли у 2010 році ми купували перше голландське обладнання.
Для нас, як для виробника, важливо, щоб процес з моменту подання заявки або запиту, до вирішення питання тривав недовго. Якщо з деякими постачальниками доводиться чекати 2 – 3 дні, то від «Ван Дайк Текнікс» ми отримуємо відповідь вже протягом години. У компанії непогана служба підтримки, вони доступні практично завжди. «Ван Дайк Текнікс» є надійним партнером і консультантом у питаннях зберігання картоплі, цибулі, моркви та іншої плодоовочевої продукції – для одного з виробників фахівці компанії нещодавно розробили сучасне сховище для зберігання часнику.
Щодо «Агріко Україна», то ми плануємо й надалі співпрацювати з «Ван Дайк Текнікс»,- резюмував Микола Гордійчук.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!