Виростити картоплю — лише половина справи, потрібно ще й зберегти урожай у належному вигляді

0 282

Значні втрати кількості врожаю, або його якості, може спричинити зберігання овочів та фруктів у неналежних умовах. Як запобігти цьому та наскільки важливим для виробників та постачальників картоплі є саме наявність технологічно відповідних місць зберігання, холодильного обладнання у коментарі SEEDS розповів Микола Гордійчук, директор компанії «АГРІКО УКРАЇНА», яка займається вирощуванням та постачанням насіннєвої картоплі.

«Виростити картоплю — це одна справа, це половина роботи. Дуже багато втрат у фермерів відбувається після збирання та зберігання продукції. Раніше картопля зберігалась в погребах, або в непристосованих умовах, і значна частина врожаю втрачалася. Зараз ми зберігаємо картоплю за голландською технологією, з активною вентиляцією. Втрати зменшились до рівня 1 – 1,5% на місяць. За період всього зберігання — це від 7 до 8% врожаю (залежно від сорту). Якщо порівняти з тими втратами, що мають багато українських фермерів, які зберігають продукцію у непристосованих сховищах, а це може бути 20-30%, то можна стверджувати, що умови зберігання мають суттєве значення»,- зазначає Микола Гордійчук.

За словами директора компанії «Агріко Україна», так зване, технологічне зберігання впливає, в першу чергу, на кількість продукції, що вже говорить про якість.

«Якість продукції, безумовно, залежить від того, в яких умовах вона зберігається. Один з наших голландських партнерів говорить: сховище — це не лікарня, якщо покладеш туди щось неякісне, воно не стане кращим. Але, щоб зберегти добру якість, необхідне, безумовно, сховище з хорошою вентиляцією, яка дає достатньо кисню, щоб, у нашому випадку, картопля зберігалася протягом усього сезону. До речі, у своєму сховищі ми зберігаємо продукцію з вересня до кінця травня‎»‎,- зазначає Микола Гордійчук.

При цьому Микола Гордійчук зазначає, що сховище «Агріко Україна» обладнано згідно технологічних рішень, які надала компанія «Ван Дайк Текнікс»‎.

«‎Ця компанія‎ з’явилася на ринку України не так давно, але ми вже активно працюємо з ними. ‎А з Андрієм Марущаком, який є комерційним директором «Ван Дайк Текнікс»‎, наша компанія співпрацювала більш ніж 10 років — з моменту свого заснування. Андрій нас консультував щодо технології зберігання картоплі, від компанії АгроВент, коли у 2010 році ми купували перше голландське обладнання.

Для нас, як для виробника, важливо, щоб процес з моменту подання заявки або запиту, до вирішення питання тривав недовго. Якщо з деякими постачальниками доводиться чекати 2 – 3 дні, то від «‎Ван Дайк Текнікс» ми отримуємо відповідь вже протягом години. У компанії непогана служба підтримки, вони доступні практично завжди. «Ван Дайк Текнікс» є надійним партнером і консультантом у питаннях зберігання картоплі, цибулі, моркви та іншої плодоовочевої продукції – для одного з виробників фахівці компанії нещодавно розробили сучасне сховище для зберігання часнику.

Щодо «Агріко Україна», то ми плануємо й надалі співпрацювати з «‎Ван Дайк Текнікс»,- резюмував Микола Гордійчук.

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!