Українці не купують черешню: що робити виробникам?
До початку сезону виробники черешні сподівались на високу ціну, оскільки через несприятливі погодні умови прогнози щодо врожаю були неоднозначними. Утім зараз на ринку спостерігається надлишок пропозиції, а попит невисокий через низьку купівельну спроможність населення, повідомляє SEEDS. До того ж несприятлива погода призвела до погіршення якості продукту, що теж вплинуло на ціну.
Наразі черешню з саду українські виробники можуть реалізовувати максимум за 25 – 30 грн за кілограм, розповіла в коментарі для EastFruit агроном ТОВ “Аврора” Євгенія Нікітюк. Подекуди ціна продажу нижча за собівартість.
За словами фахівчині, черешня – це не продукт першої необхідності. Через коронакризу попит на такі продукти знизився. Фермери знижують ціну та працюють у збиток, а закупівельники реалізують черешню кінцевому покупцеві за вдвічі вищими цінами.
Утім, вихід з такої ринкової ситуації є. Великі виробники можуть постачати черешню високої якості за кордон, зазначає Євгенія Нікітюк. Завдяки цьому можна буде розвантажити внутрішній ринок, внаслідок чого ситуація для виробників покращиться.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!