Експлуатувати овочесховище без автоматизованої системи управління не має ніякого сенсу – Андрій Марущак
Обладнання овочесховища окрім чималих інвестицій потребує й правильної експлуатації. Як саме відрізняються технологічні умови зберігання різних овочевих культур, чи можна обладнати «універсальне» сховище та чому зберігання продукції на сьогодні не можливе без наявності автоматизованої системи управління овочесховищем – читайте в інтерв’ю журналістів AgriGator з Андрієм Марущаком, комерційним директором “ТОВ ВанДайк Технікс”, компанії яка не перший десяток років постачає в Україні та по всьому світу обладнання для зберігання картоплі та овочів.
–Пане Андрію, однією з проблем фермерів, що експлуатують овочесховище є неточне відстеження температурно-вологісних параметрів приміщення для зберігання через відсутність автоматизованої системи управління овочесховищем. Несвоєчасний запуск такої системи у ручному режимі загрожує великими втратами продукції, а автоматика коштує чималих коштів. Певно, її встановлення не завжди економічно доцільне?
-Сама автоматична система коштує приблизно 20% від вартості всього основного обладнання. На мою думку, обладнувати овочесховище без автоматичної системи керування не має ніякого сенсу. Адже в цьому разі там постійно має знаходитися людина, яка буде стежити за параметрами температури та вологості повітря. Це потрібно робити майже щогодини.
– Тобто встановлення автоматики доцільне навіть для малих овочесховищ?
-Мале сховище – це менше 500 тонн. На такі обсяги зберігання ми ніколи не ставили обладнання. В усіх інших випадках, повторюся, без автоматики обійтися вкрай важко.
-До втрат продукції в овочесховищі, напевно, можуть призвести не тільки помилки при його проєктуванні чи експлуатації, але й не правильний підбір технології зберігання. Відомо, що для цибулі та картоплі існує два типи зберігання – контейнерне та навальне, а що можна сказати про зберігання таких культур борщового набору як морква, капуста, буряк? Вони менш вибагливі до умов вентиляції, температури тощо?
– Дуже цікаве питання, адже технологія зберігання моркви, буряку та капусти майже однакові – ці культури можуть зберігатися в цілком аналогічних режимах зберігання. Вони не можуть зберігатися разом, через те, що капуста вимагає окремого зберігання. Втім окремо ці продукти зберігаються без проблем, якщо мати на увазі контейнерне зберігання. Дуже рідко ці овочі зберігають навалом. Зберігання у такий спосіб буряка чи моркви цілком можливо, але такий тип зберігання, здебільшого підходить до продукції, що згодом надійде у сегмент переробки, адже продукція зізнає чималу кількість механічних пошкоджень.
– Чи згодні Ви з думкою, що для овочів з невеликим терміном зберігання необхідне сховище з регульованою газовою середою?
-На моє глибоке переконання зберігати овочі без регульованого газового середовища не має сенсу. Тим паче, якщо мова йде про продукцію з нетривалим терміном зберігання, адже закладаючи овочі в сховище основною метою є, якраз, продовження терміну їх зберігання.
– Існує думка, що в одному приміщенні не можна зберігати різні овочеві культури через різні вимоги до їх технології зберігання, але чи можливо в цьому випадку розділити приміщення на спеціальні сектори, що будуть відокремлені один від одного і, таким чином, отримати, так зване, універсальне овочесховище?
– Якби ми не бажали зробити універсальне овочесховище, звичайно, що для будь-якого приміщення потрібне відповідне обладнання. Звичайно, що можна обладнати три-чотири сектори, але чи є в цьому сенс. Інший підхід – встановити економічну систему з різними режимами зберігання. Але в цьому випадку за таку «економію» ми будемо платити підвищеними втратами продукції, що сягатимуть 25-30%. Для картоплі потрібна вологість повітря на рівні 90-95%, для цибулі – нижче 80%. Як правило, в логістичних центрах, де не стоїть завдання довготривалого зберігання, продукція зберігається саме в таких умовах.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!