Харківщина прощається з картоплею, тепер тут буятимуть персикові сади та виноградники
Фермери Харківської області в останні роки відмовляються від вирощування картоплі та активно розводять раніше екзотичні для наших широт сорти винограду і персики. Про це розповів професійний агроном і фермер з 30-річним досвідом Сергій Цвєтков.
“Перші роки я висаджував по 4 га картоплі – і отримував непогані врожаї, тому що клімат був зовсім іншим. Бували випадки, наприклад, що навантажений віз з картоплею двома тракторами з поля не могли витягнути. Тому що йшли дощі, було сиро, вологи вистачало.
В останні роки від картоплі і я, і сусіди відмовилися повністю. Картопля – це рослина, яка росте високо в горах, в Андах, де немає спеки. Він не переносить спеку”, – пояснив Цвєтков.
Жителям Харківської області поступово доведеться змиритися з думкою, що найпопулярнішу сільгоспкультуру варто завозити з більш північних регіонів України. Пом’якшити тяжкість “прощання з картоплею”, можливо, зможуть нові перспективи, які потепління відкрило перед власниками господарств і фермерами. Серед них – можливість щороку збирати врожаї персиків і ростити кишмиш.
“З досвіду можу сказати, що в роки моєї молодості, якщо персик у кого-то був – це була велика дивина. І він народив, дай Бог, щоб раз в 3 – 5 років, тому що вимерзав. Цього року персик у мене вже заклав бутони – буде ось-ось цвісти – 4-й рік поспіль”, – розповів фермер.
Такий же дивиною кілька десятків років тому було вирощування “благородних” сортів винограду в Харківській області. Сьогодні ж цим нікого не здивуєш.
“Зараз в Харківській області є виноградники, які мають площу 10 – 15 і більше гектарів. Це у одного власника. Тобто професійні виноградники. Світова селекція по морозостійкості просунулася – до мінус 30 і сильніше морози витримують сучасні сорти винограду.
Вони стійкі більш-менш до хвороб. І ця культура стала повсякденною, місцевою. Кожен дачник її у себе висаджує і намагається вирощувати. З’явився в Харківській області і вже працює кілька років Клуб виноробів. У нас вже на професійному рівні починають деякі виноградарі вино робити”, – поділився Сергій Цвєтков.
SEEDS.org.ua за інформацією objectiv
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!