Джмелі та кліщі допомагають фермерам Луганщини вирощувати тепличні овочі
У прифронтовій Станиці Луганській місцеві фермери вирощують екологічно чисті та смачні овочі, для яких використовують сучасні технології. І доволі незвичні.
Майбутні помідори у теплицях запилюють нідерландські джмелі. Українські джмелі ще сплять і прокинуться тільки у середині травня, а ці вже мандрують від однієї жовтої квітки до іншої.
«При застосуванні ось цих джмелів ми забули, що має виділятися час, коли ти ходиш запилюєш, обробляєш. Друге: вони роблять це більш якісно. Тобто безпосередньо ту квітку, яка готова до запилення, — джміль до неї підлетів, понюхав і запилив. Якщо хочете, можна подивитися — на квітках видно невеликі укуси. Ось це вже квітка запилена джмелем», – розповідає господиня теплиць Маріанна Нещерет.
Живуть нідерландські джмелі близько 13 тижнів. А, до прикладу, українські — 8. Тож більший термін життя закордонних комах дає змогу станично-луганським овочеводам запилити усі квітки протягом сезону.
Але не тільки джмелями вражають теплиці прифронтових станичан.
«Цього року у нас є досвід вирощування огірків із нідерландськими ентомофагами. Це хижий кліщ, який безпосередньо поїдає кліща-шкідника, які харчуються нашими огірочками. Тобто наше рослина не уражена і не чинить жодного дискомфорту, нічим не оброблена, тому можна безпосередньо зривати огірочок, витирати від пилу і їсти», – розповідає господиня теплиць.
SEEDS.org.ua за інформацією Громадського радіо
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!