Аграрії Прикарпаття зібрали рекордний врожай сої

0 227

Цьогоріч прикарпатські аграрії зібрали майже сто тисяч тонн соєвих бобів, що на 35 тис. тонн більше, як у минулому році (65,2 тис. тонн). За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної державної адміністраці середня врожайність сої становить 26 ц/га (22,3 ц/га – у 2019 році).

Наразі переробники пропонують за сою 15,6 −16 тис. грн/т з доставкою на переробний завод. Сприятлива ціна, що склалась на сою, є результатом відміни так званих «соєвих правок».

Збільшення виробництва сої у регіоні покращить фінансовий стан сільськогосподарських товаровиробників області.

Жодна рослина в світі не виробляє стільки білка і жиру, скільки дає соя. Вміст білка в насінні сої в середньому 38-42 відсотки. Соєвий білок за своїм складом і біологічною цінністю перевершує білки всіх культур і є рівноцінною заміною білка м’яса і риби, він легко засвоюється, низькокалорійний.

Близько 30 відсотків виробленого у світі рослинного масла припадає на соєве. З усіх рослинних масел соєве має найвищу біологічну активність і засвоюється організмом на 98 відсотків.

За поживністю і засвоюваності воно близьке до соняшниковій олії і мало поступається коров’ячому. Якщо порівняти з м’ясом, то в одному кілограмі яловичини міститься 145 грамів білків і 135 грамів жиру, а в кілограмі соєвого насіння – 400 і 200 грамів відповідно.

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!