Перший в Україні музей борщу відкриють під Полтавою
На кожен день року по рецепту борщу має етнографиня із Опішні Олена Щербань. Вона цікавиться автентичною кухнею приблизно 15 років. У селищі започаткувала фестиваль борщу і готується відкрити музей цієї страви.
Олена Щербань готує борщ їз чотирма видами слив: сушені, мариновані, гнічені та солені.
“Я кладу все різноманіття, яке в мене є на сьогодні в моїй коморі. Ми це смачне вариво покладемо у борщ, і борщ в нас таким чином буде чорний. Він буде з присмаком слив. І, звичайно, слива змінить колір нашого борщу і дуже вітамінізує”, − каже етнографиня.
А далі традиційні інгредієнти борщу – буряк, капуста, картопля та морква – один за одним потрапляють до горщика, а далі – у піч.
Рецептів борщу Олена Щербань має на кожен день року. Найстарішим із них близько століття.
“Ми будемо ділитися з вами. І ви діліться своїми родинними рецептами, історіями, борщами. Будемо їсти ваш борщ” , − закликає Олена Щербань.
Готуватиме різні види борщу Олена і для відвідувачів. Сам же музей етнографиня відкриє у власній садибі.
“Обов’язково це буде екскурс в історію борщу, це буде культурний контекст, це буде неймовірно багата рецептурна карта, але, у першу чергу, я хвалю опішнянський борщ”, − говорить етнографиня.
Свої перші борщі Олена Щербань почала варити у семирічному віці разом з бабусею Марією. А досліджує народну кухню 15 років.
“Через борщ можна показати історію, культуру, велич українського роду, української родини. Це основне”, − каже Олена Щербань.
Відкрити свій музей борщу Олена Щербань планує цими вихідними. За її словами, це перший такий заклад на Полтавщині та в Україні.
SEEDS.org.ua за інформацією Суспільне Полтава
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!