М’ята: рентабельність вирощування і особливості реалізації

0 3 752

М’ята – це не тільки смачно і красиво, але ще й рентабельно, про це розповіла комерційний директор «Спаського розплідника» Людмила Баранник. Розплідник знаходиться в с. Спаське біля м Дніпро, має площу близько 25 га і є одним з найбільших в Україні. Про те, як на м’яті можна заробити 100 тис. ₴ читайте на SEEDs.

Чому вигідно займатися вирощуванням м’яти

Займатися вирощуванням м’яти вигідно, переконує комерційний директор, оскільки це багаторічна рослина, а вкладення в насадження відбуваються тільки на першому році. У наступні роки, при нормальному догляді, якщо налагоджений полив, вкладення вже не потрібні.

Продавати м’яту в горщику, за її словами, теж вигідно. Особливо якщо вирощувати у великій кількості. На одній рослині можна заробити мінімум 10-15 грн, наприклад взявши його за 15 гривень, ринкова ціна якої 25-30 грн.

«У роздріб продається наших рослин м’яти близько 10 тисяч в рік. Тобто, близько 100 тис. гривень заробити на продажу м’яти в горщиках можна, маючи площу для вирощування цієї рослини трохи менше 1 га і налагоджену логістику»– повідомила Людмила Баранник.

Вирощування м’яти – це цікавий напрямок, який в Україні тільки розвивається. Працюючи на ринку вже 10 років, ТОВ “Спаський розплідник” заклало у себе пряний сад всього 4 роки тому. Якщо порівнювати з європейським ринком, то на сьогодні український ринок не реалізував свій потенціал і на 10%, відзначає комерційний директор, тому це дуже перспективний напрямок.

Зокрема, зростає попит на напої, особливо влітку, і відповідно попит на марокканську м’яту, яку активно використовують для приготування напою мохіто. А в ландшафтному дизайні модним трендом стало створення пряних садів. Також, м’ята (зокрема, в горщиках), може виступати прикрасою тераси. Пряний сад в мініатюрі можна влаштувати прямо на підвіконні, на кухні або на балконі.

М’ята – це не тільки смачно, але і красиво, адже вона може мати різні фактури і кольори. Наприклад, багато покупців цікавляться яблучною м’ятою, яка, утворюючи багато гілочок, виступає одночасно і пряним, і декоративною рослиною.

«Якщо виробник розуміє що саме, в якій кількості і кому збирається продавати, то це дуже легкий і швидкий старт, і тоді займатися вирощуванням і продажем м’яти вигідно», – говорить Л. Баранник.

Найпопулярніші види

Оскільки розплідник продає вже готовий продукт (рослина в горщику) і не практикує вирощування м’яти на сировину, наприклад, на сушку, то вибирають вони тільки сорти італійської, голландської, ізраїльської селекції, які відрізняються своїми смаковими якостями. Наприклад, серед цитрусових сортів це м’ята грейпфрутова, апельсинова, лимонна; серед фруктових екзотичних – ананасна, бананова м’ята. А ще, вирощують полуничну, імбирну, марокканську, яблучну, шоколадну, тибетську, кучеряву. Всього в розпліднику одних тільки видів м’яти налічується 15, а сортів – набагато більше.

Пряними рослинами в розпліднику зайнято близько 1 га, з яких під м’яту відведено близько 70% площі.

Особливості догляду за м’ятою

Якщо рослина м’яти зростає в ґрунті, і треба, щоб було побільше зеленої маси, то важливо зрізати її квіти, а також налагодити регулярний полив, тому що інакше вона сильно втрачає вегетативну масу.

У м’яти є один істотний недолік: кореневища її розростаються не гірше, ніж у пирію, тому дуже важливо стримувати надмірне розростання. Необхідно враховувати, що коріння через кілька років накопичиться дуже багато, тому у відкритому ґрунті м’яту періодично потрібно пересаджувати на нове місце. Вегетативне розмноження м’яти можливо живцями стебел, обрізками коренів, поділом кореневищ і відводками.

М’яту краще не обробляти навіть якимись природними засобами, особливо якщо вона вирощується для споживання. «Ми додаємо так звані розумні добрива, ціна яких досить висока, але їх потрібно додавати лише маленьку ложечку на горщик. Але саме ці добрива – тривалої дії, яких вистачає на весь сезон. Для вирощування м’яти в горщику ми додаємо голландське добриво Osmocote Bloom, розраховане на зелені рослини. Інші добрива, такі як, наприклад аміачна селітра можуть пошкодити», – говорить комерційний директор.

Якщо це вирощування м’яти у відкритому ґрунті, то рослини всі поживні речовини беруть з нього, і в такому випадку додавання добрив не потрібно. При вирощуванні в теплиці може виникнути проблема з білокрилкою. У відкритому ґрунті ніяких шкідників не було помічено.

Міжряддя залежить від того, як культура буде оброблятися. Якщо вручну, що в нашій країні спостерігається в більшості випадків, то тоді – в залежності від розміру куща. Тобто, якщо кущик м’яти діаметром 40 см, то мінімальна відстань між кущами має бути 50 см.

Пряний сад і не тільки

Спеціалізація розплідника досить широка, і вирощування м’яти – це лише окремий напрямок виробництва розплідника. Тут крім м’яти вирощують чебрець, шавлію, лаванду і багато інших запашних і корисних рослин. Культури підібрані таким чином, щоб добре почувалися як на підвіконні, так і у відкритому ґрунті. Тут також вирощують декоративні трави, гейхери, однорічні та багаторічні квіти.

Крім того, розсадник займається вирощуванням хвойних і листяних рослин по повному циклу – від живця до дорослої рослини. Тут, крім м’яти, вирощують до 40 видів ялівцю, 20 видів туй, звичайні і щеплені сосни і ялинки, багато видів листяних дерев і чагарників – штамбових і щеплених.

У розпліднику освоїли формування рослин згідно з європейськими стандартами спеціальною технікою. Успіху на ринку власники змогли досягти завдяки тому, що можуть сформувати велику (від 1000 штук) партію однакових рослин одного сорту. Налагоджено масштабне контейнерне виробництво і вирощування рослин в ґрунті.

SEEDS.org.ua за матеріалами Пропозиція 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!