Українці випередили європейські показники збору врожаю спаржі

0 670

Уже декілька років в Україні вирощують спаржу. Ця культура, незважаючи на свою непримхливість, тільки недавно з’явилась на місцевих полях. Але з кожним роком стає все популярнішою. З останні 6 років площі під спаржею зросли більше, ніж втричі. В Україні, згідно даних 2019 року, аспарагус вирощують на 100−120 га.

На сьогоднішній день основні виробники українського спаржевого ринку знаходяться у Херсонській області та Києві. Є дещо менші господарства на заході Україні. «Агроексперт трейд» — один з лідерів виробництва спаржі у країні знаходиться селі Воскресенка Херсонської області. Його земельних банк становить 100 га, а під аспарагусом — 20 га.

Ще рік тому вони планували відвести під аспарагус ще 12 га землі, та вийти на європейський ринок — та цього не сталося. Цьогорічні несприятливі погодні умови особливо не зашкодили господарству отримати хороший урожай.

«Спаржа на пік урожайності виходить на 4−5 рік. У нас була одна 4-річна посадка і хочу сказати, що урожай з неї перевищив наші найсміливіші очікування. Навіть можу зазначити, що європейські показники збору урожаю нижчі за наші», — розповідає директор компанії «Агроексперт трейд» Петро Григор’єв.

Також у Херсонській області зосереджене одне з найбільших господарств, де вирощують аспарагус — ТОВ «АГРО-ФОКУС». Під спаржу господарство у 2019 році задіяло 47 га. Цього року через несприятливі погодні умови там отримали дещо менший урожай, ніж очікували.

Засуха, плюс тепла зима з малою кількістю опадів вплинули на урожай не тільки спаржі, але й інших культур також. По факту цьогорічний урожай був менший, ніж планувалося зібрати. Але разом з тим, цього сезону не відчувався брак робочої сили, як це бувало у минулі роки.

«Через карантин та закриття кордонів було значно простіше знайти робітників для збирання спаржі. Правда, нам довелося адаптуватися до ситуації, яка склалася: провели усі необхідні заходи, забезпечили робітників антисептиками, масками та індивідуальними засобами захисту. Зробили все, щоб людям працювалося комфортно», — розповідає Костянтин Сосна, співзасновник виробництва.


Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?

Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:

“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”

від Sapienza.media

28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).  

 

SEEDS.org.ua за інформацією agravery

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!