Дрібні винороби Закарпаття не дорахуються цьогоріч майже половини врожаю, і чимало туристів

0 1 352

Цьогоріч дрібні винороби Закарпаття не очікують на шалений “винний” врожай – погода не дала, а карантин не додав бажаної кількості туристів. Однак руки тут ніхто не опускає – щороку висаджують на тутешніх схилах нові сорти винограду, розповів SEEDS винороб Казмер Золтан, який працює в одному з винних підвалів сім’ї Урста, що у селі Бене.


– Скільки ж є у сім’ї Урста винних підвалів?

– У нас є 4 таких підвали. Один з них, що в селі Бене, ми випадково колись знайшли, його ще турки робили більше 400 років тому. Взагалі ж у нас виноградників 12 гектарів по всьому Закарпаттю, але це не точна цифра – кожного року ми пробуємо висаджувати щось нове.



– Напевно чимало вина щороку виробляєте?

– У нас, на Закарпатті, це вважається менше середини. Тепер ще й недобрий рік. Цьогоріч плануємо приблизно 30 тисяч літрів вина отримати. Минулі роки вдавалося зробити до 50 тисяч літрів вина. Іноді бувало навіть 60 тисяч.

– Винні підвали сім’ї Урста – винятково сімейна справа?

– Виноградники сім’ї у різних місцях, але всі на Закарпатті. У Берегівському районі. Ми намагаємося все робити силами сім’ї, але, коли збирають виноград, кличемо додаткових робітників.

– Цьогорічний карантин сильно вплинув на вашу роботу?

– Дуже мало туристів. Дуже багато грошей втрачено, і не лише гроші – робота. У мене щодня є робота, але тут є люди, які займаються іншими справами. І коли у них роботи немає – немає і грошей.



– До вас щороку приїздять сотні, якщо не тисячі туристів, які з вин користуються серед них найбільшим попитом?

– Вино буває різне, як і люди. Комусь до вподоби одне вино, комусь – інше. Але ексклюзивний напій саме цього підвалу, в селі Бене – це наш кагор і настоянка на зеленому горіхові.

В обох напоях є зелений горіх. Горіхи ми також вирощуємо самі. Ми намагаємося робити все без хімії, щоб все по-домашньому, як ще старі люди робили.

– Чи відрізняться смаки закордонних туристів від вподобань українців?

– Навіть українці з різних регіонів люблять різні сорти винограду. Але дійсно, європейці, які приїздять до нашого сімейного підвалу, більше полюбляють сухе вино. В Австрії, наприклад, виготовляють 95% сухого вина, до того ж понад 75% це біле вино.

 

Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!