Володимир Стефанюк: Як заробити до $270 тис. з гектару на вирощуванні стевії
Вирощування стевії в Україні є перспективною нішею для фермерів, яка здатна принести прибуток агровиробнику до $270 тис. з гектару, адже попит на цю культуру на світовому ринку зростає щорічно як таку, що асоціюється у споживача із здоровим способом життя. Про це повідомив кандидат сільськогосподарських наук Володимир Стефанюк під час конференції «Трав’яний бізнес України», що відбулася нещодавно в Миколаєві.
Виступаючи з доповіддю «Стевія в Україні та перспективи її вирощування» Володимир Стефанюк зазначив, що стевія є природним цукрозамінником і є доброю альтернативою солодкому продукту для людей, які хворіють на цукровий діабет.
Говорячи про цінність стевії на різних світових ринках Володимир Стефанюк навів приклад Японії. Так, в країні Висхідного Сонця заборонено вивіз цієї продукції за межі країни. А вирощена вітчизняна продукція займає 90% внутрішнього ринку країни. Щодо цінності її вживання, то за словами Володимира Стефанюка, на прикладі тієї ж Японії, можна побачити, що середня тривалість життя в цій країні складає 91 рік. Цей показник перевищує європейський, та є значно вищим за український.
«В Україні щорічно вирощується близько 40 т цієї культури. Реальна ж потреба складає приблизно 200 т сухого листа стевії»,- розповів про перспективи зростання внутрішнього ринку Володимир Стефанюк.
Наразі в Україні виробляється понад 200 продуктів зі стевії. Ця культура пропагується для дитячого харчування. Крім того, вона добре очищує організм і корисна для укріплення імунної системи людини. «Стевія – запорука укріплення здоров‘я нації. Хто її вживає, той не хворіє распіраторними захворюваннями»,- перелічив переваги вживання культури Володимир Стефанюк.
Щодо економічної складової вирощування культури, то за словами фахівця, собівартість посадки стевії становить 25 коп за одну розсадина. Проте на ринку продать вже від 15 грн до 75 грн одну розсадину.
«На одному гектарі розміщується 80 – 100 тис. Розсадин. Вже за першій рік вирощування можна мати до 2 тон сухого листа, вартість якого ще пару років потому дорівнювала $2,5 тис/тонна. Якщо не має змоги для тепличного вирощування, розсаду можна отримувати і в домашніх умовах, вирощуючи її з насіння. Але в цьому випадку посіви треба накривати плівкою, щоб насіння не пересихало. Власне, саме насіння дуже легке: 1000 штук важить приблизно 240 міліграмів.
Фахівець також підкреслив, що прибутки можна значно збільшити, якщо будувати «стевяний» бізнес на вирощуванні кореня культури.
«В цьому випадку можна отримувати по $270 тис з гектару прибутку. Проте механізм вирощування потребує додаткових зусиль, адже в умовах українського клімату потрібно викопувати корені на зиму, адже вони бояться морозів»,- пояснив Володимир Стефанюк.
Фахівець також розповів, що як культура стевія відкрилася для європейського ринку порівняно нещодавно – лише 5 років потому.
«Великий ринок для збуту продуктів зі стевії – арабський світ, тому що приблизно 35-40% населення цих країн є хворими на цукровий діабет. Це пояснює підвищений попит на цю культуру в даному регіоні. Тому він є надзвичайно перспективним для налагодження подальшого експорту»,- зазначив Володимир Стефанюк.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!