400 га найдорожчої спеції в світі під Херсоном
Шафран – найдорожча спеція в світі, також одна з найкорисніших. Батьківщиною спеції є Мала Азія та Індія, а восени цього року в Херсонській області була закладена експериментальна плантація крокусу особливого виду, і вже до 2021 року в планах вчених Інституту зрошуваного землеробства НААН України отримувати урожай шафрану. Детальніше читайте на SEEDs.
Технології вирощування різних екзотичних культур, ще іменованих нішевими, у нас, як правило, методом проб і помилок освоюють самі фермери або працівники сільськогосподарських підприємств. Однак тепер до вивчення рентабельності «новоселів» і відпрацювання прийомів агротехнологій застосують і науковий підхід.
Так, в Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном цієї осені заклали першу експериментальну плантацію крокусів – квіток, з чиїх тичинок отримують найдорожчу в світі спецію (шафран). Доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова каже, що десять кілограм бульб крокусів для нової плантації площею в 400 га інституту подарував фермер із селища Любимівки Каховського району Олег Демченко, який вже кілька років збирає непогані врожаї «короля спецій».
«Експеримент розрахований на кілька років. Посівний матеріал будемо вирощувати «ін вітро», тобто в пробірці, щоб оздоровити бульби, і розмножити їх. А вже до 2021 року будемо отримувати і сам шафран», – ділиться планами Галина Балашова.
За словами директора Інституту зрошуваного землеробства, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України Раїси Вожегової, крім крокусів, тут планують ставити досліди і зі спаржею. Це делікатесний овоч уже висаджують в ряді районів області, причому починали такі досліди в тій же Любимівці Каховського району. Однак допомога вчених практикам на селі вже точно не завадить.
SEEDS.org.ua за матеріалами Новий день
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!